Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τσουρέκια πασχαλινά...

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και αυτή τη μέρα συνηθίζω να φτιάχνω τα τσουρέκια....

Η συνταγή δεν είναι δική μου, αλλά μιας φίλης, της κυρίας Σίας..

Κατά καιρούς έκανα πολλές προσπάθειες να φτιάξω τσουρέκια,αλλά ποτέ δεν μου γίνονταν καλά και απογοητευόμουν...

Με αυτή όμως τη συνταγή η επιτυχία είναι σίγουρη...!!!!

Γίνονται και αφράτα, αλλά και πολύ γευστικά...

Καλή μου Σία σε ευχαριστώ πολύ!!!!Τη μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας...


ΥΛΙΚΑ 

2 1/2  κιλά αλεύρι Robin Hood ή για τσουρέκια 

650 γρ. ζάχαρη 

450 γρ. βούτυρο γάλακτος 

9 αυγά 

200 γρ. μαγιά φούρνου 

3 φλυτζάνια γάλα χλιαρό 

3 βανίλιες 

3 φακελάκια μαχλέπι σκόνη 

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι(αν δεν σας αρέσει δεν βάζετε) 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά για 5 λεπτά. Στο χλιαρό γάλα λιώνουμε τη μαγιά και τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε. 'Eπειτα ρίχνουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το ζεστό βούτυρο και σιγά- σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι αργά- αργά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά η ζύμη. Δε ζυμώνουμε , δεν κουράζουμε τη ζύμη.Μόλις είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να φουσκώσει(ή τη βάζουμε στο φούρνο τυλιγμένη με λεπτή κουβερτούλα ή τυλίγουμε τη λεκάνη με κουβέρτες και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος).Κατόπιν αφού είναι έτοιμη , τη χωρίζουμε σε κομμάτια για να φτιάξουμε τις πλεξίδες. Τα τσουρέκια που ετοιμάζουμε τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα πάλι σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν αρκετά( περίπου 2 ώρες). Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό.Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.



 

Μικρά μυστικά: Όταν ψηθούν και τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε 15 λεπτά ακριβώς και μετά τα διπλώνουμε με πλαστική μεμβράνη.Έτσι τα κρατάμε αφράτα.Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, αν δε τα καταναλώσετε άμεσα, τα βάζετε κατευθείαν στην κατάψυξη με το που τα διπλώσετε. Όταν τα ξεπαγώσετε θα είναι σαν να τα φτιάξατε εκείνη την ώρα....




Καλή επιτυχία!!!! 

Και του χρόνου!!!

3 σχόλια:

  1. Η δοσολογία για τη μαγιά είναι σωστή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι σωστή η δοσολογία. 200 γρ μαγιά φούρνου Τώρα, αν σου πέσει και λίγο παραπάνω , δεν έγινε τίποτα...Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  2. αχ πειναω!!!
    Φαινονται νόστιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή